Theo Leoné

Oranjewoud en Centric in stichting

pagina 6 - 7

Keuze Gerard Sanderink voor continuïteit

Sanderink verzekert in dagblad TC Tubantia topfit te zijn en zegt voorlopig nog niet te denken aan stoppen. De ingenieur is ongetrouwd en wil voor het geval hem iets overkomt de bedrijven goed achterlaten. Het uit te keren dividend zal ten goede komen aan de opleiding van talentvolle jonge technici.

Sanderink is volledig eigenaar van automatiseringsbedrijf Centric en bezit 93,44 procent van de aandelen Oranjewoud NV, waartoe behoren de bouwer Strukton, ingenieursbureau Oranjewoud en de groep Antea.

De naamloze vennootschap Oranjewoud heeft in het eerste kwartaal zijn omzet met 5,6 procent zien dalen tot 330,6 miljoen euro. De winst halveerde vrijwel en kwam uit bij 3,1 miljoen euro.

Civiel

In de civiele inframarkt (Strukton) draaide Oranjewoud met winst. Grote projecten zoals de ondertunneling van de A2 bij Maastricht en de aanpassing van snelweg A15 op de Tweede Maasvlakte geven volgens Sanderink vertrouwen ten aanzien van omzet en winst in de komende jaren. Strategisch werden goede zaken gedaan met de overname van Ooms en de bijna afgeronde aankoop van Rasenberg, twee infrabouwers die de regionale structuur van Strukton krachtig versterken.

De resultaten in de railmarkt waren in binnen- en buitenland magerder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een rol speelt het zuinige gedrag van spoorbeheerder ProRail. Zweden daarentegen laat een verbetering van het rendement zien. De belastingvoordelen die vrijkomen uit het begin dit jaar opgelopen faillissement in Noorwegen zijn nog niet in de cijfers verwerkt. De tak gebouwen stabiliseerde in een moeilijke markt op het lage niveau van 2011.

Het ingenieursbureau heeft volgens Sanderink een bemoedigend eerste kwartaal achter de rug. De omzet lag een fractie hoger dan vorig jaar. De focus richt zich op de segmenten infra, milieu, ruimtelijke ontwikkeling en water. De orderportefeuille van Oranjewoud daalde met 4,7 procent tot 2,4 miljard euro.

Dit artikel werd gepubliceerd in Cobouw op Dinsdag 22 mei 2012, pagina 6 - 7